Outreachmail participants 09 SrpCroBosMne-ian

From Ecotopia Biketour Wiki
Jump to: navigation, search

sssssss... Dok se preznojavamo u našoj kancelariji na vrhu zgrade u Banjaluci, spremamo se za ono na šta te upravo pozivamo!

Ovog ljeta nam se pridruži i vozi bicikl po zapadnom Balkanu!

Krećemo iz Beograda (Srbija), preko Skoplja, Tirane, Podgorice, Sarajeva i Zagreba do Mnogog u malom kampu u Jagnjedovcu (Hrvatska). Naš put mjesečevog oblika je dug oko 1700 km i terbaće nam skoro dva mjeseca: od 7. jula do 28. avgusta.

Ova tura biciklima nije neki izlet sa običnim okretanjem pedala kroz živopisne krajeve, već je puna kampanja i akcija za životnu sredinu! Učestvovaćemo u kampanjama u mjestima kroz koja prolazimo, zauzimajući ulice gradova kojima još uvijek dominiraju - koje guše automobili. Informisaćemo se o pitanju zdravlja u vezi zagađujućih industrija, i borićemo se protiv planova za izgradnju novih. Uništavaćemo mit o nuklearnim elektranama na obali Jadrana. Bićemo smješteni u kod lokalaca koji su uzeli održivi razvoj u svoje ruke: ručni rad, ručni uzgoj, permakultura, ponovna upotreba, recikliranje, očuvanje prirodnih resursa... A biće još mnogo toga!

U 2009. godini, vlade u Kopenhagenu odlučuju o tome da li će zaustaviti klimatske promjene. Biciklistička tura će posebnu pažnju posvetiti ovome. Kao i svuda, na zapadnom Balkanu je ostalo još mnogo da se uradi da bi se borilo protiv globalnog zagrijavanja. Sa ljudima koje budemo sretali na putu ćemo se informisati, razmjeniti, poboljšati i boriti protiv klimatskog haosa - suočićemo se sa vrućinom!

*[ Osjeti vrućinu i pridruži nam se ovog ljeta! ]*

Ako želiš da se pridružiš (ili budeš dio) biciklističke ture, samo izvoli!

Pridruži nam se ako:

  • možeš voziti bicikl oko 50 km dnevno po *toplom vremenu* (ponesi kapu!)
  • ako te interesuju pitanja životne sredine i želiš da učestvuješ u akcijama
  • ako želiš da učestvuješ u odlučivanju putem konsenzusa (pričanjem!) i
  • ako ćeš pomoći sa dnevnim zadacima kao što su priprema hrane, vučenje prikolica, pranje i sređivanje mjesta gdje ćemo spavati.


*[ kako učestvovati? ]*

Prvo: detaljno pročitaj sve što piše o biciklističkoj turi na našem sajtu i što prije ispuni formular za prijavu na http://www.thebiketour.net/join-us/ (prije 10. juna!)

Onda: saznaj da li ti treba viza za zemlje kroz koje ćemo putovati (Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska). Ako ti treba viza, kontaktiraj nas, pa ćemo vidjeti kako ti možemo pomoći u sređivanju vize.

Svaka osoba plaća učešće oko 5 evra dnevno (oni sa boljom ekonomskom situacijom možda više od onih koji imaju manje). Učešće pokriva sve - organizaciju, razna dešavanja, akcije, radionice, tri obroka dnevno i mjesto za postavljanje šatora.

Ako nam se pridružiš od početka: nalazimo se 5. jula u Beogradu, gdje ćemo 6. jula imati akciju Biciklomanija. Poslije toga idemo noćnim vozom za Makedoniju. Pravi početak vožnje biciklističke ture 2009. je poslijepodne 7. jula u Skoplju.

Možeš nam se pridružiti i usput - ali te molimo da nas obavijestiš gdje i kada možemo očekivati da ćeš se pojaviti!

Ima još puno detalja i preporuka koje ti možemo dati da bi se pripremio za biciklističku turu, ali da bi ovaj poziv bio pristojne dužine, bilo bi bolje da pogledaš naš sajt i vidiš šta još ima tamo. Ali, ako imaš nekih pitanja, pitaj!

Nadamo se da se vidimo!


Daniël and Marcha ovogodišnji međunarodni koordinatori